top of page
Търсене

12 съвета за наемането на точния сватбен видеограф

От Джордан Т. Нагасако Източник : https://hifocused.com/12-tips-on-hiring-the-right-wedding-videographer/ Като един ентусиаст относно нещата, с които се занимавам в последните 13 години, успях да компилирам няколко топ съвета за намирането на правилния сватбен видеограф и извличането на максимума за вашия сватбен филм.

1) Наемете професионалист - Първото, за което съжаляват младоженците, е че не са си направили видео. Знам че те искат да имат, както и техните родители. Знам че няма да имат друг шанс, освен тяхната сватба, когато си заобиколен от толкова много щастливи приятели и роднини и да ги чуваш и виждаш какво казват, както и начина по който те кореспондират с цялото събитие. Отчитайки времето, парите и енергията, която е похарчена за организирането на най-важния ден, професионализмът при заснемането е една много малка инвестиция, която ще се отплаща за поколения напред.

2) Наемете местен видеограф или такъв който има опит с региона - Наемете някой, който вече е снимал във вашата локация или е работил и има опит в дестинациите около вас - това е огромен плюс в направата на вашия сватбен филм. Професионалист, който е запознат с фактори като: от къде изгрява или залязва слънцето, при кои видео ракурси ще се получат най-добрите снимки, кога условията и светлината ще са оптимални, са все неща, които ще спомогнат за създаването на усъвършенстван сватбен филм.

3) Не гледайте само портфойлиото, погледнете за рецензии и на други сайтове - Топ професионалистите винаги подържат високо ниво. Това означава, че дори и в дните, когато нещата не вървят толкова гладко (график, времето, светлината и стотици други неща, който могат да бъдат проблемни) те въпреки всичко ще направят страхотен филм.

4) Решете какъв стил предпочитате - Има страшно много начини на заснемане на сватба, но ето трите основни такива:

Музикално видео: То се изгражда с кадри типични за киното, като водещо за визията е множество времеви прескоци през различните части от деня с ефекти, музика и субтитри. Този стил има малко или никаква атмосфера, като възклицания, диалози или всякакви видове звуци различни от музика.

Откровен/минималистичен: Този стил е обратния на музикалното видео : Нещо като професионално домашно видео - фокусът е върху натуралните моменти в по неглижиран стил, като важна е емоцията на гостите, разговорите, натуралното аудио и кореспонденцията на хората в общата картина. Тези филми имат повече естествено излъчване съпроводени с инструментална музика върху диалозите.

Киноразказ : Аз лично предпочитам този стил пред останалите два и това е начина по който снимам своите филми. Има качеството на заснемане на музикалното видео, но в същото време предава автентичността на събитието като цяло. В този стил се търсят уникални и различни видео кадри, но също така и емоционалните моменти на деня заедно с интересни диалози.

5) Трябва да избереш видеограф, на който обичаш неговите филми и стил - Когато избереш някого, моля не му изпращайте филми и кадри на други видеографи.

6) Бъдете сигурни, че вашия видеограф притежава умения да управлява дрон - Нищо не може да обхване красивата околност на Мауй, както един дрон. Естествено трябва да може да го управлява добре за максимален ефект в снимките.

7) Подгответе си персонални елементи - Персоналните обети са най-доброто като идея, но ако не искате да ползвате такива по време на церемонията, може да размените обетите си по време на първата си среща в стаята при вземането на булката, ако правите такава, или може да си размените картичките и да ги прочетете на глас. Когато имате личен диалог помежду ви, това ни помага да разкажем личната ви история по по-добър начин.

8) Бъдете внимателни за времето за доставка за вашия сватбен филм - Някои младоженци чакат близо година за техните филми, но като цяло стандарта в индустрията е около шест месеца. По често го има и записано в договора - до 120 дни. Също така внимавайте, колко е отговорен вашия видеограф. Не искате да имате кошмари и да чакате месеци или години след сватбата за вашия филм.

9) Юридически трябва да използваме лицензирана музика - Не всяка песен е публична и достига до широката публика. Има лицензирани сайтове и тонове опции и аз мисля, че това да използваш музика, която не всеки е чувал прави вашия филм по персонализиран и уникален.

10) Постпродукцията и нейните опции - Има страшно много опции при финалния монтаж, но ето няколко обособени варианти Трейлър/тиизър - е видео, което е една или две минути, в някои случай до 60 секунди, за да може да влезе в Инстанграм (техния времеви диапазон е 60 сек)

Топ моментите - в диапазон от три до 6 минути на най-добрите моменти на вашия ден. Това е чудесно за сватбите, като извадка, с по малко приказки и повече емоции.

Кратък филм - от пет до десет минути - мисля че това е най-добрия баланс. Все още ще има визуалното въздействие на краткия филм, но също така ще има достатъчно време да влязат и диалози и емоции за по -добрия разказ на историята.

Игрален филм - от дванадесет минути и нагоре - това е чудесен начин да влезете във историята на деня. Игралния филм сдвоен с трейлъра е добра опция за тези, който искат да имат целия филм и тези които искат да изгледат само най-важните моменти от деня.

Документално видео и дълъг формат на заснемане - това включва пълната церемония с монтаж между няколко камери. Това е заснето, като жива връзка и няма толкова "кино изглед". Просто показва целия ден в хронологичен ред и в гледаем формат. Тези монтажи обикновено са над 45 мин дължина и може да варират много, в зависимост от дължината на церемониите и големината на речите.

Грубо заснемане - напълно необработено заснемане. Това го препоръчвам за архивно заснемане, не е толкова лесно за гледане, като документалния монтаж, но обикновено е доста по евтино като вариант.

Относно видеоформатите на заснемане за вашия филм : 4К резолюцията е четири пъти по-голяма от HD и ще се превърне в следващия водещ стандарт. Ако искате през времето да запазите качеството това е добра опция.

4К е възможно гледаема само на 4К телевизори и компютри. USB флаш памет или он лайн е сегашния стандарт за доставка на филми. Не съм доставял Blu-Ray или DVD от години. Ние все още го предлагаме, като опция, но USB паметта е най-универсалното средство за доставка. След като получите своите филми е много важно веднага да предоставите обратна връзка. Дигиталната памет прави проблеми понякога и това да имате резервно копие на облака или на друго устройство, е препоръчително. Повечето видеографи пазят материала само като проект, за толкова дълго докато изпратят доставката на готовия филм. За това не разчитайте на копие по-късно.

11) Оставете професионалистите да си свършат работата - Много гости са амбициозни фотографи. Ползвателите на модерни телефони и други устройства се престарават в това да заснемат вашата церемония. За това помолете своите гости предварително да оставят заснемането на фотото и видеото на професионалистите. Не искате голям розов iPad да закрива пътя ви към олтара. Ето едно видео за това как гостите пречат в заснемането на кадри : https://vimeo.com/75820951

12) Време - При видеозаснемането има доста повече неща за носене от колкото при фотографите, като се започне от нашите стативи, лампи, дрона и още други неща, които са тежки. Бъдете сигурни, когато съставяте графика, че ще покриете това което ще се случи и това, което може да се случи. И когато много неща се случат наведнъж, като например булката си е облякла роклята, а младоженеца очаква да влезе при нея, бъдете уверени, че сте дали достатъчно време да се подготви снимачната площадка. За организирането на всички тези моменти се изискват предварителни разговори, за това, направете ги. Знам че тези съвети ще ви помогнат да намерите правилния начин, за вашето мечтано видео според вашия бюджет.

48 преглеждания0 коментара

Последни публикации

Виж всички
bottom of page