top of page
Търсене

Сватбения Ви график и всичко, което трябва да знаете

Актуализирано: 12.02




От Ким Форест


Източник :

https://m.weddingwire.com/wedding-ideas/wedding-timeline

Бъдете сигурни, че сватбата ви протича по начин, по който вие очаквате и според съвета на експертите.


Когато настъпи денят на вашата сватба времето е всичко! За това създаването на график е абсолютно наложително, като понякога закъсняването с няколко минути може да извади целия ден от пистата (и да раздразни гостите ви). Не забравяйте, че всяка двойка си има индивидуален дневен план и той е уникален за тяхната сватба. Много зависи също така от търговците, заведенията, семейството и много други, за това бъдете сигурни, че ще започнете от нулата, когато създавате своя план-график за вашия ден. (Вижте стъпка №2) Хората казват, че има изпитани и вярни тайни, които ако следваш ще ти помогнат за големия ден да премине без засечки.

Вижте следните стъпки при направата на плана за деня, които ще ви помогнат да създадете график работещ, като часовник.


1. Помислете за сватбената логистика.


Има няколко решения, които трябва да вземете преди да започнете да изграждате сватбения си график за деня.



Ако може да отговорите на тези въпроси значи сте готови да започнете изграждането му.


# Къде ще извършвате подготовката си? На мястото където е церемониите ви или на друго място (като хотел или стая запазени за Вас и вашите гости)


# Вашета церемония и вземането Ви ще бъде ли на различни локации? Ако е така ще трябва да отчетете фактора пътуване във вашия график.


# Ще осигурите ли транспорт за членовете на партито или гостите (между локациите)? Ако го направите, това ще направи придвижването много леко.

Планирате ли фотосесия за "Първата среща" (когато младоженеца вижда за първи път своята избраница) и ще правите ли снимки преди церемонията? Или искате снимките да се оставят за по късно по време на посрещащия коктейл, когато може да се правят и групови портрети?


# Колко дълга ще бъде церемонията по подписването? Това ще трябва да се обсъди с организаторите (например агенция или човек, който отговаря за тези неща).


# Кога ще бъде посрещащия Ви коктейл? След приемането на булката или преди него?


# Ще имате ли встъпателно слово, като младоженци?


# Колко наздравици или специални танци и гости ще имате?


# Ще имате ли ограничения във времето при вземането на булката, т.е. ако сте в хотел или друго място, ще има ли някакъв час, в който трябва да го направите? Това е от значение, защото може да "стегне" графика Ви, ако ще трябва в последствие да завършите партито си в определен час.


# Какво време е включено в договорите на вашите изпълнители? Колко дълго вашите фотографи, DJ/оркестър, видеографър, ще присъстват на сватбата според договора за работа?


2. Започнете графика си от нулата


Всяка сватба е различна, за това копирането на примерен сватбен график от интернет, дума по дума, може би няма да сработи за големия ви ден (разбира се може да използвате такива заготовки за идеи и вдъхновение). Започнете на чисто и си изберете церемонията за начална точка. Направете списък на всички събития (подготовката на грим, прическа, фото сесията, коктейлния час, първия танц и др), които трябва да се случат преди и след церемонията и след това определете за кое колко време ще отнеме. След това може да започнете да подреждате дневния ред на сватбата. Вижте примерен график отдолу като шаблон ( и отново, недейте да копирате дословно нещата, просто го използвайте като идея) :






3. Мислете предварително за нещата.


Нека си го признаем, сватбата ви ще бъде дълъг (но пък страхотен!) ден, и няма такова нещо, като прекалено рано стартиране на подготовката Ви, особено, ако планирате да правите снимки преди церемонията Ви. Ако тя започва в 16:00 например, препоръчваме Ви да започнете с подготовката към 09 :00. Да изглежда налудничево, но трябва да осъзнаете, че понякога може да отнеме до 90 мин (или повече) на булката за прическа и грим. А ако вашите шаферки също ще си правят прическата и гримът при Вас, може да отнеме дори още повече време. Прибавете и още време, ако планирате да правите портретни снимки на различни локации! За това започването на деня възможно най-рано е чудесна идея.


4. Говорете с експертите.


Сватбените агенции и изпълнителите на събития са обикновено най-цените източници на информация за съставянето на официалния Ви сватбен график. Те ще имат много добри идеи за това как да планирате нещата, които се базират на техния опит, за това използвайте своята визия за да напаснете плановете си към реалността. Също така ще е хубаво да говорите с останалите фирми, които сте наели, за да ги попитате какво време ще им е нужно за да се приготвят на отделните локации, като тази информация трябва да отбележите в графика. Целта е да имат достатъчно време да свършат своята работа по най-добрия начин.


5. Прибавете буфери...


Има няколко (но важни) детайли, които може да забравите изграждайки сватбената времева линия - като хапване за закуска (много важно!) подготвяне на документите за подписването и много други. Сватбеният ви агент или плановик би трябвало да знае за тези неща и да ги включи в дневните задачи, но уверете се,че сте си подсигурили си по малко време за почивка на крак между главните събития. Ако има транспортиране между определени места, подсигурете се с 15 мин буфер, в случай на неочакван трафик или други закъснения.


6....но не на поканите


Ако се притеснявате от закъсняване на гостите Ви може да заложите малко по-ранен час за старта на церемонията за да бъдете сигурни, чи всички ще са пристигнали на време. Нашия съвет : устоявайте на порива! Гостите Ви може да са леко раздразнени от това че пристигат на време, а всъщност ще трябва да почакат 15 мин или половин час до старта на церемонията (дори повече, ако закъснеете), но всъщност Вие им давате допълнителни 5-10 мин да се запознаят с обстановката или да намерят местата си. Също така подсигурете си помощтници, които да упътват закъснелите пристигащи, след като церемонията е започнала.


7. Не забравяйте вашия Фотограф/Видеограф.


Сватбените пакети за заснемане обикновено включват определени часове за работа - това е супер важно. Ако искате снимачния екип да заснеме целия Ви ден - включително подготовката на вас и вашия екип - ще трябва да разгледате внимателно офертите, които се предлагат и дали няма да има нужда от допълнително заплащане. Помислете добре с снимачния екип, кога искате да започнат и да завършат снимките на вашия голям ден. И ако заплащате за определени часове работа, ще трябва стратегически да изберете кога да пристигне и кога да си тръгне в края на деня.


8. Не карайте гостите Ви да чакат за храната.


Дори когато вашите гости са се насладили на коктейла, не трябва да ги карате да чакат прекалено дълго за вечерята (най-малко ще огладнеят!) Ястията трябва да се сервират най-малко от половин час до 45 мин след като влязат в ресторанта. Начина по който менюто ще се сервира зависи изцяло от Вас и от вашия ресторантьор - но помислете за това във вашия график, как ще се напаснат с танцувалните паузи, тостовете и др. Или ще сервирате цялото меню наведнъж и после ще са танците?


9. Разпространете широко вашия сватбен план.


Графикът трябва да бъде предаден на всички участници, както и гости и важни личности седмица преди сватбата. По този начин всеки ще знае къде трябва да бъде и кога. В сами ден на сватбата вашия сватбен агент и или организатор просто ще трябва да играе ролята на "пазител на графика", като просто се уверява, че всичко тече гладко и безпроблемно, но също така ще настоява гостите и участниците да спазват часът на събитията за да е точен графика.

469 преглеждания0 коментара

Последни публикации

Виж всички
bottom of page